Ambulant Hulpverlener echtscheidingen en nieuw ouderschap

 • Heerlen, Nederland

Ambulant Hulpverlener echtscheidingen en nieuw ouderschap

Een dag bij XONAR

"Het werk kan best pittig zijn, waar ik juist de uitdaging in zie. De kleine stapjes die er worden gezet in een casus zijn vaak al heel waardevol."

-Collega team echtscheidingen


Binnen XONAR zijn we op zoek naar een ambulant hulpverlener op het gebied van echtscheidingen voor zowel de Begeleide Omgangregeling (BOR) als ouderschapsreorganisatie (NO).Heb jij de kennis & kunde in huis, om ouders en hun kind(eren) door een echtscheiding te begeleiden? Bekijk dan onderstaande vacature en reageer!


Over Begeleide Omgangsregelingen & ouderschapsreorganisatie

Begeleide Omgangsregelingen (BOR) wordt ingezet in een situatie waar na de scheiding het contact en/of de omgang tussen het kind en de uitwonende ouder is gestopt. De BOR is erop gericht dat ouders door begeleide omgang toe werken naar een onbegeleide omgang. 

Ouderschapsreorganisatie ofwel Nieuw Ouderschap (NO) is er op gericht dat ouders na hun scheiding het ouderschap opnieuw vormgeven en de regie hierover terugnemen. Hierbij wordt het belang van het kind centraal gesteld. Gewerkt wordt vanuit het principe dat er gezamenlijke gesprekken plaatsvinden tussen ouders en een hulpverlener. 


JENS

XONAR maakt deel uit van een samenwerkingsverband met andere organisaties die samen JENS vormen. Sinds 2019 verzorgt JENS de volledige uitvoering van het jeugd- en jongerenwerk, preventieprogramma’s, daghulpprogramma’s, logeren en ambulante begeleiding en behandeling in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal. Wil je eerst meer weten over JENS? Kijk dan op onze website: www.jenshelpt.nl. Het team Begeleide Omgang Regelingen & Nieuw Ouderschap werkt samen met JENS.


Hoe ziet een werkdag er uit?

Ik begin mijn dag rond negen uur, als mijn eigen kinderen op school zijn. Vaak plan ik in de ochtend gesprekken met ouders voor NO of BOR. De omgangen vinden meestal plaats in de middag (na schooltijd). Indien de kinderen nog jong zijn, plan ik in de ochtend een omgang in voor de BOR, afhankelijk van het ritme van het kind. We leveren maatwerk en werken altijd vanuit het belang van het kind, dat maakt dat geen enkel traject hetzelfde is. We kijken hierbij naar de mogelijkheden van ouders en kinderen. Ik vind het belangrijk dat ouders en kinderen zich gehoord voelen, zonder daarbij partijdig te zijn.

Zomaar een dag uit mijn agenda:

 • 9:00-10:00 overleg BJZ met ouders over de BOR;
 • 10:00-10:30 rapporteren;
 • 10:30 bellen met een moeder n.a.v. een omgang;
 • 11:00-12:30 administratie (mails beantwoorden/rapporteren/ en verwerken in systeem);
 • 13:00-14:00 Inlezen in een nieuwe casus. Ouders bellen om een intake te plannen voor een Nieuw Ouderschapstraject. Ruimte reserveren, formulieren in orde maken voor de intake;
 • 14:00 vertrek naar huisadres vader voor een omgang;
 • 14:30-15:45 omgang en nabespreken met vader;
 • 15:45 vertrek naar huis;
 • 15:15- 17:00 rapportage omgang/ nog wat belletjes plegen naar ouders en/of betrokken hulpverleners in casussen.

Geen dag is hetzelfde! Ik vind het fijn om zelfstandig te werken en mijn eigen agenda te beheren. Dat is ook nodig in deze solistische rol

Jouw rol, jouw uitdaging
Jij bent verantwoordelijk voor de ondersteuning en begeleiding aan ouders én kinderen die zich in een echtscheiding bevinden.

Het is als hulpverlener heel belangrijk dat je zowel de ouders als het kind goed ondersteunt in deze moeilijke tijd. Voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden is het emotioneel gezien vaak een flinke klap, waardoor zij zonder de juiste begeleiding en aandacht,  later mogelijk in de problemen kunnen komen. Jij weet als geen ander hoe dit traject te starten en begeleiden om hier de juiste zorg aan te besteden.

Over het team
Als ambulant hulpverlener maak je deel uit van het team echtscheidingen. Dit team is erg divers en iedereen brengt iets anders erin mee. Je kan samen met collega's sparren over casuïstiek maar er is ook ruimte voor een luchtig gesprek. Naast de overleggen en intervisies, vinden er ook regelmatig teamuitjes plaats. Tevens is er een gedragswetenschapper die op inhoudelijk niveau met je meedenkt, je coacht en adviseert. 

Je leest meer over de hulp die XONAR biedt bij vechtscheidingen op onze website: https://www.xonar.nl/wat-wij-bieden/jeugd-en-opvoedhulp/echtscheidingen 

Wat verwachten we van elkaar?

Jij hebt:

 • Een afgeronde relevante opleiding op hbo-niveau;
 • Affiniteit met mediëren (pré opleiding mediation);
 • SKJ-registratie.

We hebben aandacht voor jouw werkgeluk, waarbij je naast fijne collega's en een prettige werksfeer, mag rekenen op ruime ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden.


Kom werken bij XONAR! De voordelen op een rijtje:

 • Goed salaris: schaal 9 cao Jeugdzorg;
 • Budget voor teamactiviteiten;
 • 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een goede pensioenregeling;
 • Tegemoetkoming in de zorgkosten;
 • Uitgebreid aanbod bedrijfsfitness en een fietsplan;
 • Veel ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden.

In eerste instantie krijg je een contract voor de duur van één jaar voor 20-36 uur per week (aantal uren is in overleg). Onze intentie is om na één jaar jouw contract om te zetten naar een vast contract. Je werkomgeving is binnen de Regio Parkstad.


Heb je interesse in deze uitdagende en afwisselende functie?

Let op! De vacature kent geen sluitingstermijn, zodra we elkaar gevonden hebben en de match gemaakt is, sluiten we hem.

Voor vragen kan je terecht bij onze recruiter Kitty op het nummer 06-12580821.