Jeugdzorgwerker Beschermde Opvang

 • Maastricht, Nederland

Jeugdzorgwerker Beschermde Opvang

Een dag bij XONAR

"Laten merken dat je hen ziet, dat is enorm belangrijk. De begeleiding en training zijn essentieel, maar soms is het net die knipoog of een schouderklopje dat het verschil maakt." 


Volgens een collega binnen de Beschermde Opvang kan jij dat lichtpuntje zijn voor de Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling (AMV). Heb jij affiniteit met de doelgroep en ben je een geboren hulpverlener? Lees dan snel verder!

Over de Beschermde Opvang

De Beschermde Opvang vangt Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) op, die zijn geboren buiten de Europese Unie in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar die hier eventueel asiel kunnen aanvragen. Onze locatie biedt als enige plek in Nederland bescherming tegen mensenhandelaren door middel van veiligheid in een besloten opvang. Dit betekent dat de deur altijd open is, maar niemand van buiten naar binnen kan.


Over het team

Samen met een divers samengesteld team van jeugdzorgwerkers draag je zorg voor een leer- en leefklimaat in een veilige omgeving voor de jongeren, zowel individueel als in de groep. Je begeleidt de jongeren bij hun dagdagelijkse bezigheden naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Jij stimuleert, motiveert, stuurt bij en corrigeert waar nodig. Je bent de verbindende schakel tussen de jongere, zijn voogd en mogelijke ketenpartners. Samen onderzoeken we in de eerste fase in welke situatie de jongere zich bevindt en hoe groot het risico van mensenhandel is. Je werkt nauw samen met je collega’s onder begeleiding van de coördinator Beschermde Opvang en de gedragswetenschapper.


Hoe ziet een werkdag er uit?

Bij de start van een werkdag krijg je een warm welkom van de jongeren en maak je tijd voor een mondelinge overdracht met collega’s. Indien er ruimte is, lees je het dagjournaal en de mail en maak je een planning voor de werkdag. Werkdagen worden vormgegeven door activiteiten voor te bereiden, roosters te maken of plannen te schrijven voor een mentorkind. Daarnaast help je de jongeren met schoolactiviteiten, ga je mee naar externe afspraken en maak je samen met hen het avondeten. In het dagjournaal rapporteer je wat er in mijn dienst gebeurd is.


De invulling van een werkdag is afhankelijk van het soort dienst. Gedurende een dag wordt de groep bemand door twee hulpverleners zodat er ruimte is om te sparren of mee te gaan naar een externe afspraak.


Deze groep is zeer beschermd. De jongeren kunnen niet op internet, hebben geen telefoon in beheer en mogen in eerste instantie niet zonder begeleiding naar buiten. Deze beschermingsmaatregelen zijn met instemming van de jongere nodig om het contact met de mensenhandelaar te verbreken. Vrijheden van de jongeren worden opgebouwd na verloop van tijd, afhankelijk van hun ontwikkeling en veiligheid.


Jouw rol, jouw uitdaging

Ontwikkeling en perspectief bieden aan deze jongeren is een essentieel onderdeel van je functie. Wees je bewust dat deze jongeren kwetsbaar zijn door hun bagage en de tocht die zij naar Nederland hebben afgelegd. Wij willen hen graag aanspreken op deze krachten waarbij we de bedreigingen voor deze groep niet uit het oog verliezen. Voor jongeren in de Beschermde Opvang is nog niet helder óf en hoelang zij in Nederland kunnen blijven. Dit brengt verschillende emoties met zich mee, zoals onzekerheid en angst. Het is uitermate belangrijk om hier goed op in te kunnen spelen en mee om te kunnen gaan.


In deze functie wordt gewerkt met een 24-7-rooster. Er wordt van jou een flexibele houding t.a.v. diensten gevraagd. Hier staat dan wel een fijne ORT-vergoeding tegenover! 

Wat verwachten we van elkaar?

Wij zoeken een enthousiaste collega die een toevoeging is voor ons team en beschikt over:

 • HBO-opleiding (of binnenkort afgestudeerd) in de richting van Pedagogiek, orthopedagogiek, Social Work of gelijkaardig?
 • Bereidheid om ook nachten en weekenden te werken waarvoor je extra wordt beloont?
 • Affiniteit met de doelgroep vreemdelingen?

Solliciteer dan snel!


We hebben aandacht voor jouw werkgeluk, waarbij je naast fijne collega's en een prettige werksfeer, mag rekenen op ruime ontwikkel en opleidingsmogelijkheden.

Werken binnen XONAR iets voor jou? De voordelen op een rijtje:

 1. Goed salaris: schaal 8 conform cao Jeugdzorg;
 2. Onregelmatigheidstoeslagen in de avonden, nachten en weekenden;
 3. Budget voor teamactiviteiten;
 4. 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een goede pensioenregeling;
 5. Tegemoetkoming in de zorgkosten;
 6. Uitgebreid aanbod bedrijfsfitness en een fietsplan;
 7. Veel ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden.


In eerste instantie krijg je een contract voor de duur van één jaar voor 28-32 uur. Onze intentie is om jouw contract na één jaar om te zetten naar een vast contract. 


De vacature kent geen sluitingstermijn, zodra we elkaar gevonden hebben en de match gemaakt is, sluiten we hem.

Aarzel je of heb je vragen? Bel dan onze recruiter Kitty op het nummer 0612580821.