Jeugdzorgwerker residentie Reflex

  • Maastricht, Nederland

Jeugdzorgwerker residentie Reflex

Een dag bij XONAR

Bij Reflex doen we alles samen! Samen met je collega’s, maar ook samen met de kinderen en iedereen die voor hen belangrijk is. Wij zoeken dan ook een teamplayer die ons helpt om deze visie te blijven uitdragen.


Aan het woord: Ruben, Jeugdzorgwerker Reflex 


Herinner jij je nog je eerste werkdag?

Op mijn eerste werkdag werd ik goed ontvangen door mijn collega’s en werd ik wegwijs gemaakt door zaken die belangrijk zijn voor het draaien van de groep. Ik kreeg veel informatie en verhalen van collega’s waardoor ik een goed beeld kreeg van de werkzaamheden. Hierdoor heb ik mij snel het werk eigen kunnen maken.


Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn werk begint altijd met een overdracht van een collega zodat ik weet wat er gespeeld heeft en hoe de dag eruit ziet. Afwisselend pak ik zaken op die ik moet regelen voor cliënten en ben ik aanwezig op de groep. Als ik op de groep ben is het belangrijk om een aangename sfeer voor de kinderen te creëren. Ik ben voornamelijk bezig met het observeren van gedrag gericht op de ontwikkelingstaken en gestelde doelen. In gezamenlijkheid met ouders/verzorgers, jeugdige, casemanager (BJZ, WSG, leger des heils of gemeenten) en gedragswetenschapper  maken wij een plan van aanpak op maat. Het plan van aanpak wordt geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Er worden 24-7 diensten gedraaid. Dit betekent dat ik ook regelmatig een slaap- of weekenddienst heb.


Wat vind je lastig in je werk?

Elk kind komt met zijn eigen verhaal en heeft een unieke situatie. De kinderen die binnenkomen hebben vaak een verleden in de hulpverlening. De uitdaging hierbij voor mij als hulpverlener is om snel te anticiperen op een veranderende situatie.


Waar krijg je energie van in je werk?

Wanneer kinderen tevreden zijn en zich veilig voelen geeft dat een goed gevoel. Het bevestigt waar we met z’n allen voor werken: het bieden van een veilige opvoedsituatie voor ieder kind. De kleine dingen waarmee je een kind kunt helpen in zijn ontwikkeling zijn vaak het mooiste en geven veel voldoening in mijn werk.


Hoe zou je de werkcultuur binnen XONAR beschrijven?

XONAR is een goede werkgever, faciliteert de zaken die de werknemer nodig heeft en biedt veel extra dingen voor werknemers waaronder opleidingen en cursussen.


Welke mogelijkheden biedt XONAR om door te groeien?

Je kunt opleidingen intern en extern volgen bij XONAR als individu en als team. Dit geeft mij als professional maar ook ons team de mogelijkheid om te (blijven) ontwikkelen. Daarnaast heeft XONAR een breed aanbod in hulpverlening en kun je binnen de organisatie ook verder kijken binnen andere hulpvormen.


Zorgt XONAR goed voor jou?

XONAR zorgt goed voor mij door mij te faciliteren in de zaken die ik nodig heb. Voor mij persoonlijk zijn dit: aandacht voor mijn ontwikkeling en de wekelijkse teamvergaderingen met het team, de gedragswetenschapper en de regiocoördinator.


Wat maakt het nou dat je precies hier wilt werken en nergens anders?

De wisselende groepsdynamica is een uitdaging maar tevens ook de reden voor mij om elke dag met plezier naar mijn werk te gaan. Het geeft mij voldoening om te werken met een wisselende doelgroep en de kleine stapjes die je met kinderen maakt in een korte tijd.

Wat verwachten we van elkaar?

Wil jij net als Ruben aan de slag als Jeugdzorgwerker bij Reflex en beschik jij over:

• HBO-opleiding in de richting van Pedagogiek, Social Work of gelijkaardig?

• Een flinke dosis flexibiliteit?

• Daadkrachtige en stressbestendige houding?

• Doorzettingsvermogen? 

• SKJ-registratie?

• Passie voor de jeugdhulpverlening?


Reflex is gelegen in Maastricht. Deze functie valt in schaal 8 cao Jeugdzorg. Dit wordt aangevuld met 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een goede pensioenregeling. Bovendien bieden wij een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering. Je ontvangt maandelijks €20,00 netto bovenop je salaris. Gezond aan het werk bij XONAR doe je door deel te nemen aan de bedrijfsfitness en ons fietsplan. We zijn op zoek naar een collega die flexibel wilt werken tussen de 28-36 uur.


Reageren kan tot 25 april aanstaande. Gesprekken vinden plaats op 30 april in de middag.